Fakta om probiotika

Enligt världshälsoorganisationen WHO är probiotika levande mikroorganismer som ger positiva hälsoeffekter när de intas i tillräcklig mängd.

Probiotika har varit en del av människans diet under årtusenden och finns naturligt i vissa livsmedel som inlagda gurkor, oliver, surkål, salami och i mjölkbaserade produkter som yoghurt och fil. Många probiotiska bakterier tillhör familjerna laktobaciller eller bifidobakterier. De är helt ofarliga och finns naturligt i magen hos både människor och djur.

Sammansättningen av den mikrobiologiska floran i magen har stor betydelse för vår hälsa. En rubbning av balansen mellan ”goda” och ”dåliga” bakterier kan leda till att vi blir sjuka. Probiotika hjälper till att balansera tarmfloran vilket kan leda till ett hälsosammare matsmältningssystem och ett bra immunförsvar.

Att rätt kost kan förhindra framtida medicinska problem har ökat intresset för probiotika. Däremot är det svårt för probiotika att överleva i alla typer av livsmedel. Probi utvecklar probiotika som klarar att finnas i helt nya typer av livsmedel som fruktdrycker, flingor och müslibars. Det gör att även människor med laktosintolerans lättare kan få i sig tillräckliga mängder med probiotika.