Immunsystemet eller immunförsvaret är kroppens försvar och skydd mot infektioner och sjukdomar. I denna artikel delar vi upp immunförsvaret i olika delar. Det yttre och inre immunförsvaret, men också det medfödda och förvärvade immunförsvaret. Det yttre försvaret som består av huden, tårarna och saliven, magsyran, näshålan och luftstrupen samt det inre försvaret. De mest kända inre försvararna är de vita blodkropparna men det inre försvaret består också av andra celler, blodet, lymfan, lymfkörtlarna, mjälten och thymus.
I denna artikel ska vi inte gå på djupet utan ge en enklare förståelse för de olika delarna och hur man kan stärka sitt immunförsvar.
Som vi nämnt så består det yttre försvaret av en rad olika delar. Vår hud är det yttersta försvaret och kroppens största organ. Hos en vuxen människa väger huden ungefär 3 kg, detta beror dock givetvis både på längd och vikt hos individen. Hudens uppgift är att se till att hindra ämnen från att komma in i kroppen.
Tårarna och saliven innehåller ämnen som neutraliserar och dödar bakterier, detsamma gör magsyran. Den dödar många skadliga bakterier som vi kan få i oss när vi äter.
De vita blodkropparna bygger som bekant upp det inre immunsystemet och är mest välkända. De är kroppens soldater och bildas i benmärgen. De transporteras i kroppen genom blodet. Lymfan, lymfkörtlarna och mjälten är andra delar av det inre försvaret som innehåller många vita blodkroppar.
De celler som ingår i immunförsvaret finns redan i våra kroppar när vi föds. Dock så behöver man under sin livstid träna upp immunförsvaret. Det som brukar benämnas som det medfödda immunförsvaret är de antikroppar etc. som barnet får av sin mamma redan under fosterlivet. Via bröstmjölk får barn också antikroppar och dessa skyddar bl.a. mot infektioner i mag- och tarmsystem. Det medfödda immunförsvaret kan också kallas för det ospecifika systemet, då det aktiveras direkt när något hotar kroppen, och samma delar aktiveras oavsett om det är ett virus, eller något annat som hotar.
Det förvärvade immunförsvaret kallas också för det specifika. Detta tränas upp genom att vi utsätts för olika former av infektioner, från t.ex. olika virus och bakterier. Immunförsvaret lär sig därmed hur de ska hantera just den specifika infektionen, om kroppen utsätts för samma hot igen. Genom att utsättas för virus och bakterier tränar barn (och vuxna) därmed upp sitt immunförsvar. Generellt kan man säga att när ett barn börjar på förskolan och träffar andra barn sätts immunförsvaret på prov och har träningsläger förhållandevis ofta. Genom att ha utsatts för många olika typer av virus och bakterier så utvecklar immunförsvaret ett minne. Detta gör att barn och vuxna kan ha infektioner utan att kroppen märker av det, kroppens förvärvade, specifika, immunförsvar dödar helt enkelt virus och bakterier utan att något bryter ut.
Källa: 1177 - Immunförsvaret